Het Houtstation  

Wie ben ik?

Ik ben Jan, Jan Lzicar, zoon van een Tsjechische vader en een Nederlandse moeder.
Geboren op 26.mei 1976 in Tübingen, een kleine stad in het zuidwesten van Duitsland.

Daar vlakbij in het dorpje Pfäffingen ben ik opgegroeid.
Nadat ik in 1996 het gymnasium met succes heb afgerond ben ik bij een ecologisch timmerbedrijf (Häfele Hausbau) in de leer gegaan en heb daar naar het behalen van mijn diploma's nog drie jaar gewerkt.
Wij bouwden toen voornamelijk biologische houten huizen en restaureerden histrorische panden en gebouwen.

Door mijn ervaring met het werken met ecologische en duurzame materialen, het merkbaar verbeteren van leefklimaat door het gebruik van deze en het inzicht van de noodzaak om behoudend bezig te zijn hebben mij jaren later doen besluiten om zelf een milieubewuste timmerbedrijf op te richten.
Maar dat gebeurde pas na enkele omwegen, verschillende banen, woon en werkplekken.
Begin 2000 besloot ik om zuid-duitsland vaarwel te zeggen en nieuwe doelen op te zoeken.
Het oorspronkelijke idee was om op wereldreis te gaan, met als beginstap een zomer varen als matroos op een zeilend charterschip vanuit Hoorn (NH).
Het werd geen wereldreis maar een groot leerproces op verschillende plekken en met verschillende resultaten!

Zo heb ik in de tijd van maart 2000 tot april 2007 op verschillende schepen als matroos en na het behalen van mijn papieren ook als schipper gevaren bij een ambachtelijk molenmakersbedrijf (Kistemaker & Korver) en als nachtdienst in de GGZ Amsterdam gewerkt (stichting CORDAAN). In april 2007 werd ik gevraagd om bij een project met moeilijke jongeren in Amsterdam boten en schepen op te knappen en te restaureren.
Omdat mijn grote liefde Marieke toen zwanger was besloot ik het varen achter me te laten en een vaste baan aan de wal te nemen.
Tot eind 2008 bleef ik in Amsterdam werken. Tot mijn passie voor timmeren en de drang naar meer zelfstandigheid de overhand gingen krijgen en ik begin 2009 "Het Houtstation" oprichtte.
Een klein timmerbedrijf met het zwaartepunt in milieubewust timmeren en bouwen.
Omdat ik vind dat dat nodig is voor ons milieu en omdat ik vind dat Nederland wat betreft milieubewust zijn nog veel moet leren.